12 Oct 2022

Russisch Nucleair Blufpoker: Krankzinnig of Communicatie?

HCSS
HCSS

Moskou gebruikt nucleaire dreigementen om de spanningen met de NAVO te managen zonder dat escalatie oncontroleerbaar uit de hand loopt. Dat betekent niet dat het risico van de baan is, want het is de vraag of het Westen deze signalen in voldoende mate opvangt en, belangrijker nog, begrijpt, schrijft gast auteur Majoor Frederik A.J.J. Wintermans in een essay.

De afgelopen maanden zijn de “onverantwoorde” Russische nucleaire dreigementen door velen – terecht – veroordeeld, maar morele verontwaardiging is onvoldoende basis voor het maken van effectief tegenbeleid: daarvoor is beter inzicht nodig in de betekenis van de signalen die het Kremlin afgeeft. Immers, als het Westen Russische signalen verkeert interpreteert, verhoogt dit het risico op oncontroleerbare escalatie tot het punt van een onbedoeld militair conflict.

Hoewel Moskou en Westerse regeringsleiders vrijwel niet meer met elkaar praten, wordt er toch opmerkelijk veel gecommuniceerd. Het is echter de vraag of het Westen deze signalen in voldoende mate opvangt en, belangrijker nog, begrijpt. Het stapje voor stapje vergroten van het risico op een grootschalig militair conflict is een doelbewuste methode van Moskou om de NAVO in toom te houden. Niet alleen NAVO-bondgenoten, maar ook het Kremlin maakt zich zorgen over een potentiële militaire confrontatie.

Lees het volledige essay hier.

The Hague Centre for Strategic Studies

HCSS conducts research and provides advice on geopolitical and defence & security issues to governments, international institutions and businesses. Our research is characterized by a datadriven, multidisciplinary approach, specialist knowledge and a strategic orientation. We combine broad, conceptual knowledge with qualitative and quantitative methods and present our findings in the form of recommendations, strategic explorations and scenario analyses