Oekraïense en Russische gemeenschappen in Nederland

Diaspora kumu
Diaspora kumu

De effecten van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne laten zich niet alleen voelen op het internationale toneel, maar ook op nationaal en lokaal niveau in Nederland. Met de komst van de Oekraïense vluchtelingen is de kleine Oekraïense gemeenschap in Nederland nu al meer dan vervijfvoudigd, van ongeveer 20.000 naar 110.000. De verhoudingen tussen Nederlanders met een Oekraïense, Russische en andere achtergrond zijn sinds de invasie van 24 februari 2022 mogelijk ingrijpend veranderd.

Er bestaat echter nog geen goed beeld hoe de Oekraïense en Russische Nederlanders zijn georganiseerd, of en hoe hun verhoudingen precies zijn veranderd sinds februari 2022, en hoe het Russische en Oekraïense diasporabeleid impact heeft op de gemeenschappen in Nederland.

Dit rapport schijnt een licht op dit ontbrekende beeld. Via open bronnenonderzoek naar het diasporalandschap van de Oekraïners en Russen in Nederland, diepte-interviews met mensen in Nederland met een Oekraïense of Russische achtergrond (32 in totaal), en een beleidsdocumenten-analyse om het Oekraïense en Russische diasporabeleid in kaart te brengen.

Lees het Clingendael rapport.

Clingendael Institute

Clingendael is an independent think tank and a diplomatic academy, based in The Hague - City of Peace and Justice. We aim to contribute to a secure, sustainable and just world through our analyses, training and public debate. We work with partners across public and private sectors, including policymakers, members of the armed forces, diplomats, politicians and business executives.