Met elke dode in Oekraïne krimpt Poetins 'Russische wereld'

Raam op Rusland: Marioepol (foto twitter)
Raam op Rusland: Marioepol (foto twitter)

Rusland zaait dood en verderf in het oosten van Oekraïne, waar Russisch de voertaal is en de steun voor het buurland traditioneel groot was. Het is een van de blunders van deze meedogenloze militaire invasie. Met elke bom op Charkiv en Marioepol groeit de Oekraïense haat tegen Rusland, zegt Laura Starink. Het einde van Poetins 'Russische wereld' is in zicht.

Een van de meest bizarre ontwikkelingen in de oorlog die Rusland ontketend heeft in Oekraïne is dat het Russische leger vooralsnog vooral het ooit pro-Russische oosten van het land in de as legt.

Dat is logisch, want een landinvasie kon alleen maar uit het oosten komen (en uit het noorden via Belarus). Rusland begon de oorlog dus met de vernietiging van het grensgebied waar Russisch de voertaal was en de steun voor Rusland altijd groter was dan in de rest van Oekraïne. Zo heeft Rusland ook de laatste restjes sympathie onder de Oekraïense bevolking van de aardbodem weggebombardeerd. Hoe ze het land ooit bezet denken te kunnen houden is een raadsel.

Lees het volledige artikel hier.

Platform Raam

RAAM aims to deepen knowledge in the Netherlands about political, social and cultural developments in Russia, Ukraine and Belarus, as they are of essential (geo)political significance for the European democratic legal order.