24 Mar 2022

Beroepsgeheim en andere barrières belemmeren actie tegen Russisch vermogen aan Zuidas

Raam op Rusland: Zuidas in Amsterdam. Foto Piqsel
Raam op Rusland: Zuidas in Amsterdam. Foto Piqsel

Nederland faciliteert ongeveer 45 miljard euro vermogen dat toebehoort aan Russen die op de sanctielijst van de EU staan. Vier weken na het begin van de oorlog tegen Oekraïne had het ministerie van Financiën op slechts 1 procent daarvan beslag weten te leggen. Berend de Haas legt uit waarom Nederland achterblijft bij België.

Circa 80 miljard euro Russisch vermogen staat er in Nederland geparkeerd, zo blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad. Zo’n € 45 miljard is gelieerd aan personen of entiteiten die recentelijk zijn opgenomen op de sanctielijsten van de Europese Unie (EU).

Volgens ramingen van het ministerie van Financiën hebben Nederlandse financiële instellingen daarvan tot nog toe slechts € 400 miljoen aan Russische tegoeden bevroren. Dat bedrag lijkt in schril contrast te staan tot België, waar de autoriteiten intussen €10 miljard aan Russische activa hebben geblokkeerd.

Dat Nederland achterloopt, komt omdat de uitvoering van het EU-sanctiebeleid hier spaak loopt op een verscheidenheid aan technische problemen. Russische bedrijven zijn vaak in handen van de Russische staat of in het bezit van oligarchen die loyaal zijn aan het Kremlin. Hun vermogensbeheer wordt dikwijls overgelaten aan Nederlandse advocatenbureaus en notarissen, doorgaans gevestigd op de Amsterdamse Zuidas of op andere adressen van trustfirma’s. Zij hebben daarbij complexe financiële constructies opgetuigd zodat de Russische eigenaren of meerderheidsaandeelhouders hun connecties met de in Nederland geregistreerde bedrijven kunnen verdoezelen.

Lees het volledige artikel hier.

Raam op Rusland

'Window to Russia' aims to reinvigorate the debate and provide a forum for analyses and expertise.