Culture

De toekomst van Oekraïne begint nu

Raam op Rusland
Raam op Rusland

Hoe de civil society Oekraïne hervormt en wat het Westen meer kan doen

Op maandag 30 oktober organiseert Raam op Rusland, in samenwerking met De Rode Hoed, de zevende Oktoberlezing. Net als vorig jaar wordt de lezing ook dit jaar gegeven door een Oekraïense gast: Daria Kaleniuk van het Anti-corruptie Actiecentrum (AntAC) uit Kyiv.

Koop nu al hier uw kaartje bij de Rode Hoed. De lezing van 2022 van Illia Ponomarenko was snel uitverkocht.

Kaleniuk zal in haar lezing ingaan op de rol van het maatschappelijk middenveld in oorlogstijd. Oekraïne verdedigt zich al anderhalf jaar manmoedig tegen Rusland, dat er in woord en daad op uit is om de Oekraïense staat én cultuur met geweld te vernietigen. De Oekraïense krijgsmacht boekt gestaag vooruitgang, maar een militaire overwinning lijkt nog niet in zicht. Het maatschappelijk middenveld speelt een belangrijke rol in het verweer tegen de Russische agressie. Tegelijkertijd blijven talrijke burgerorganisaties ook ijveren voor broodnodige maatschappelijke veranderingen in Oekraïne. Oorlog en hervorming gaan hand in hand. De wederopbouw van Oekraïne kan niet worden uitgesteld tot na de oorlog.

In haar Oktoberlezing zal Daria Kaleniuk, al een decennium een van de drijvende krachten van het Oekraïens maatschappelijk middenveld, niet alleen spreken over burgeractivisme in oorlogstijd, maar ook een appel doen op het Westen om meer initiatief te nemen.

Na de lezing is er een publiek nagesprek en gelegenheid tot het stellen van vragen.

Rode Hoed
Keizersgracht 102, Amsterdam

Platform Raam

RAAM aims to deepen knowledge in the Netherlands about political, social and cultural developments in Russia, Ukraine and Belarus, as they are of essential (geo)political significance for the European democratic legal order.